Katso videolta, kuinka vauhdikkaasti tonttupariskunta keinuttelee lyhdyssä – tontut ovat muutenkin vallanneet taas Raimo Kuivajärven kotitienoon, ja loistaapa pihalla tänä vuonna myös lentävä potkukelkka

Tämä kaksikko vietti viime joulun ulkona lyhdyssä. Tänä jouluna tonttuset ovat päässeet sisälle lämpöiseen. Kuva: Raimo Kuivajärvi

Tontut valtaavat perinteisesti joulunaikaan Raimo Kuivajärven tilukset.

Viime joulun alla Kuivajärvi voitti tonttukuvallaan Oriveden Sanomien kansikuvakilpailun. Tuolloin tikkaille kiivennyt tonttu kurkisteli sisälle pirttiin.

Lue myös: Tonttu kiipesi tikkaille kurkistelemaan omin jaloin, mutta kissan ja poron tanssi vaatii avukseen traktorin lasinpyyhkijän moottorin – vaarin nukkeleikit toivat voiton Oriveden Sanomien kansikuvakisassa

Tänä vuonna asetelma on kääntynyt päälaelleen.

– Nämä tontut katselevat nyt sisältä ulospäin. Tämä on jatkumoa sille aikaisemmalle: tältä näyttää nyt sitten toisinpäin eli sisältä ulos, Kuivajärvi selittää.

Ulkomaailman menoa sisältä katseleva kaksikko saattaa olla tarkkasilmäisille lukijoille tuttu viime joululta. Tuolloin Kuivajärven Viiruksi lastenkirjojen mukaan nimeämä kissa tanssahteli ulkona olevassa lyhdyssä samaisen poron kanssa.

– Nyt ne ovat päässeet sisähommiin, Kuivajärvi veistelee.

Tonttuhommissa jo viime vuosituhannella

Ulkolyhtyyn portinpieleen Kuivajärvi toden totta onkin vaihtanut eri tyypit. Nyt lyhdyssä keinuu kaksi tonttua, liekö pariskunta. Jotta tonttujen keinut on saatu roikkumaan, Kuivajärvi on käyttänyt apunaan pieniä putkia.

Liike tulee lyhdyn pohjalla olevasta puisesta lautasesta, jota pyörittää auton takalasin pyyhkijän moottori.

Katso tästä Raimo Kuivajärven kuvaama video.

Pikkutonttujen lisäksi pihapiirissä liikuskelee myös isompia tonttuja. Yksi niistä kurkistelee ikkunasta sisälle päin.

– Tämä tonttu on vanha kaveri, Kuivajärvi kertoo.

Samainen tonttu oli Kuivajärven mukaan jo 90-luvulla Oriveden keskustassa putkiliikkeen ikkunassa.

– Se oli siellä jo hommissa aikanaan, ja siitä asti se on joka vuosi ollut aina jossakin. Jostain se aina löytyy, hän myhäilee.

Etsijöinä on lapsenlapsia ja muita perhepiirin lapsia, jotka perinteisesti tonttuja tietävät etsiä. Samalla, kun lapset tulevat joulupuurolle ja kuusta hakemaan, he tsekkaaavat, mitä vaari on tällä kertaa puuhastellut ja mistä touhuista tonttuja löytyy.

Tämä tonttu se vaan joutuu uurastamaan, vaikka takana on jo pitkä taival tonttuilua. Kuva: Raimo Kuivajärvi

Tonttukodon sisustus uusiksi

Sisällä Kuivajärvi kaivaa vintiltä joulun ajaksi esiin nukkekodin, johon on vuosien saatossa rakentunut jouluinen maailma.

– Varmaan jo kymmenen vuotta sitten olen sen lapsenlapsille tehnyt, tonttukodoksi sitä on sanottu, hän kertoo.

Se on ollut nyt erityisesti kaksivuotiaan lapsenlapsen Justus Sinervon mieleen.

– Lapset aina siirtelevät tonttuja ja laittelevat milloin mihinkäkin. Pienin on tunkenut tonttuja tonttukodon ikkunoistakin, vaari kertoo.

Tontut taloon ovat kertyneet vuosien saatossa maailmalta.

– Aina joku tuokin niitä.

Tontuilla on kovin aidonnäköinen koti pienine astioineen kaikkineen. Puuhellakin tonttutalon perällä on, kuten myös valot ylä- ja alakerrassa.

– Kun joulu on ohi, tonttukoto siirretään vinttiin. Se on aina kevytrakenteinen kantaa. Sen kattorakenteet ovat uretaanista, Kuivajärvi juttelee.

Sitten voikin jo alkaa suunnittelemaan pääsiäisen koristeluita.

Lue myös: Lumi teki tepposet päistikkaa klapikuormaan päätyneelle pääsiäisnoidalle – ”Kyllä se siitä elpyy ja lähtee lentoon taas pääsiäisen jälkeen”

Justus Sinervo iloitsee vaarin rakentamasta kaksikerroksisesta tonttukodista, jossa on valot ja kaikki. Kuva: Raimo Kuivajärvi

Jouluvaloilla vuorattu kelkka

Mutta ei tässä suinkaan vielä kaikki joulusta!

Ulkona valoa tuo vielä ilmassa leijuva potkukelkka. Eihän sitä nyt oikeasti jouluntaikakaan riitä ilmassa pitämään, mutta siltä se kyllä näyttää.

Kuivajärvi kertoo kelkan olevan noin puolta suurempi kuin tavallinen potkukelkka. Siihen hän sitten on kieputtanut jouluvaloja joka puolelle.

– Se paikka on sellainen, että siellä on betonipaalut pystyssä, koska siihen on pitänyt joskus tehdä autonkorjauspukki, mutta ei ole koskaan tehty. Siinä sattui olemaan sellaiset kierretangon päät, joihin viritin kelkan roikkumaan ilmaan, kun ajattelin, että miltä se näyttäisi, jos roikkuisi siellä ilmassa.

Näkymähän miellyttää nikkaria itseäänkin.

– Tämä paikka kun on keskellä ei mitään. Satuin viime viikolla tulemaan keskiyöllä kotiin. Kelkka oli silloin hienon näköinen, kun oli pakkasta reilusti, eikä mitään valoa missään muualla.

Jouluvaloilla kuorrutettu potkukelkka näyttää kuin se olisi ilmassa. Kuva: Raimo Kuivajärvi

Leave a Comment