Lauantain ottelu Rovaniemellä venyi viisieräiseksi, etenkin pelin lopussa Arctic Volleyn ulkomaalaisvahvistukset kovaa valuuttaa

Oona Viljanen
Rovaniemellä viime kaudet pelannut, täksi kaudeksi OrPoon palannut Oona Viljanen selvisi kunnialla vastustajan syöttöpommituksesta. Arkistokuva: Veli-Jussi Lietsala

OrPossa muistettiin vielä kotitappio 1–3 marraskuun alusta, kun joukkue tänä viikonloppuna reissasi Rovaniemelle hakemaan revanssia. Tuomisina oli tällä kertaa sentään yksi piste erin 3–2 (25–21, 22–25, 20–25, 25–19, 15–13).

Ensimmäisen niukasti hävityn erän jälkeen OrPo veikin kaksi seuraavaa, toisen erän jopa monen pisteen takamatkalta kivuten ja kolmannen melko selkein numeroin. Jo kohti play off -pelejä katsellut kotijoukkue taisteli kuitenkin erät tasoihin, ennen kaikkea yleispelaaja Megan Vander Meerin päättäväisten otteiden siivittämänä.

OrPon hyökkäykset olivat kesympiä, ja viidennessä erässä Vander Meer sai vielä hyvää tukea toiselta yleispelaajalta Paula Neciporukalta, joten kotijoukkue ehti niukasti ennen OrPoa 15 pisteeseen ja voitti sen kahdella pistellä.

Arctic Volley nousi voittonsa ansiosta sarjataulukon kahdeksannelta sijalta seitsemänneksi. OrPo löytyy nyt sijalta neljä oltuaan välillä jo kolmosenakin.

Molemmat passarit pelasivat, Matsumoto pidemmän aikaa

OrPo aloitti Taija Kaukorannan passeilla, ja toisen erän tilanteessa 18–20 kentälle vaihdettiin Piper Matsumoto, joka passasi lähes koko loppupelin ajan. Hän saikin aikaan nopeilla siirtopasseilla keskipelaajille joitakin mehukkaita hyökkäyksiä.

Kotijoukkue pommitti syötöillään erityisesti Ada Arosta, joka toisen erän loppuhetkillä sai tehdä tilaa Oona Viljaselle. Viljanen näyttikin viihtyvän edellisessä kotihallissaan Rovaniemen Urheiluopistolla hyvin, ja selvisi myös vastaanottopelistä mainiosti, sillä hän oli seuraava syöttökohde. Toisessa erässä Viljanen pamautti myös ässäsyötön osuvaan kohtaan Arctic Volleyn aikalisän jälkeen ja teki näin tilanteeksi 22–23.

Seuraavan pallon löi leveäksi kotijoukkueen tehokkain kotimainen pistenainen, vasta 17-vuotias keskipelaaja Miia-Maria Mäkikyrö, ja päätöksen erälle iski OrPon hakkuri Daria Butkevych nelospaikalta.

Muuten Butkevych ei tänään ollut tehokkaimmillaan, sillä Dashan pistesaalis jäi hänelle epätavallisesti alle 20:n, vaikka hän keräsikin joukkueesta eniten pisteitä, 17/+11. OrPon parhaana palkittu yleispelaaja Linnea Kuusela hankki 14/+10 pistettä ja keskipelaaja Jessika Mursula 12/+7.

Joukkueensa parhaana aiheesta palkitun Vander Meerin tehopisteet olivat peräti 27/+22, Mäkikyrön 19/+7 ja Neciporukan 18/+6.

Ässät menivät Arctic Volleyn hyväksi 8–7, syöttövirheet 8–10 ja torjunnat tasan 9–9. Hyökkäysprosentissa oli kuitenkin kotijoukkueen hyväksi pieni, mutta merkitsevä ero: 39–32. Kotijoukkue tukki hyökkäystiet  niin tehokkaasti, että useinkin OrPon oli pakko vain toimittaa pallo verkon yli, samaan aikaan kun kotijoukkue loi lujia hyökkäystilanteita ja vaikeutti näin pallon nostoa pelattavaksi.

Uusi tulokas käväisi kentällä

Neloserän lopulla OrPon kenttäpuoliskolla vähän ennen eräpalloa pistäytyi myös numeroa 30 paidassaan kantava uusi kasvo, päivitetyssä joukkuekuvassakin esiintyvä Naomie Jeger, joka näin teki debyyttinsä liigatasolla. Vuonna 2005 syntynyt keskipelaaja on ihan suomalainen ja nostettu joukkueeseen OrPon omista B-junioreista.

Viitoserässä Vander Meer oli päättämässä viittä pistettä, hän kunnostautui erityisesti erän lopussa. Neciporukalle merkittiin neljä pistettä ja Nelli Rantaselle pari pistettä, muun muassa ässäsyöttö hetkeä ennen ottelupalloa. OrPon tehokkain ratkaisuerässä oli Linnea Kuusela, joka teki neljä hyökkäyspistettä, Oona Viljanenkin kolme hyökkäyspistettä.

OrPon seuraava ottelu on ensi viikonlopun vieraspeli LP Vampulaa vastaan.

Päävalmentaja Andrea Carasi seuraa, miten tilanne verkolla kehittyy. Linnea Kuusela (15) ja Siiri Vehmanen (11) valmistautuvat torjumaan hyökkäystä. Oikealla Oona Viljanen, jolle tämä halli ehti käydä tutuksi Rovaniemellä pelatessa. Kuva: Terhi Uotila

Juttua on muokattu 16.1. klo 10.30: korjattu, että Naomie Jeger on aiemmin pelannut OrPon B-junioreissa ja lisätty maininta, että kotijoukkue onnistui tukkimaan OrPon hyökkäysväylät tehokkaasti.