Nuoret toivovat, että heidän äänensä kuuluisi – toiveen toteuttaminen on meille kaikille mahdollista

Kuluvan viikon aikana vietetään Uutisten viikkoa kouluissa, päiväkodeissa ja oppilaitoksissa ympäri Suomen. Oriveden Sanomien kohdalla viikon viettäminen tarkoittaa muun muassa sitä, että Oriveden ja Juupajoen kouluille on tarjottu mahdollisuutta tilata käyttöönsä tällä viikolla ilmestyvää printtilehteä. Lisäksi koululaisilla on mahdollisuus tutustua lehden digitaalisiin palveluihin.

Uutismedian liiton ja sen jäsenlehtien järjestämän mediakasvatuksen teemaviikon tarkoituksena on antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Tänä vuonna Uutisten viikko rakentaa uskoa tulevaan ja vahvistaa toivoa. Nyt pinnalla olevat isot uutisaiheet voivat herättää huolta ja hämmennystä. Uutismedian liitto muistuttaakin, että luotettava uutismedia lisää ymmärrystä maailmasta ja sen avulla on turvallista rakentaa omaa ajattelua ja arvomaailmaa.

Uutismedian liitto on juuri julkaissut tutkimuksen, jossa se kartoitti, kuinka 13–18-vuotiaat nuoret käyttävät uutisia, miten ajankohtaiset isot uutisaiheet ovat vaikuttaneet nuorten uutismediasuhteeseen ja millaisena he kokevat mediasisältöjen luotettavuuden.

Tutkimuksessa selvisi, että nuorten kiinnostus omaa elämää lähellä oleviin uutisaiheisiin on vahvistunut. Kriisiuutisointi herättää puolestaan ahdistusta erityisesti tytöissä.

Uutismedian liiton mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen toteaakin tiedotteessa, että nuorilla on medialle selkeä toive. He haluavat saada lisää nuorten ääntä kuuluviin. Tämän toiveen mekin Oriveden Sanomissa pyrimme täyttämään. Annetaan nuorten äänien kuulua!

Leave a Comment