Sade vauhditti pidemmän matkan juoksijoita, keihään ME-jahti hyytyi vastatuuleen

Pekka Puukkoniemi ja Markku Juopperi pitivät kärkivauhtia 1500 metrillä sarjoissa M70 ja M75. Kuva: Juha Jäntti

Kesän Orivesi Games -aikuiskisat olivat 95 kilpailijan ja 148 kisasuorituksen keskiviikkoinen iltapuhde. Tapahtuma järjestettiin muutoin normaaliin tapaan, mutta yli 70-vuotiaat kisailivat erikseen jo iltapäivän puolella koronaan liittyvänä varotoimena.

– Teimme viime vuonna osanottajaennätyksen, kun kisaamassa oli 113 urheilijaa. Näyttää siltä, että koronaepidemiaan liittyvä varovaisuus näkyy nyt juuri yli 70-vuotiaiden kohdalla, sillä heitä on nyt selvästi vähemmän kuin tavallisesti, OrPon puheenjohtaja Kalle Uotila arvioi.

Ilta sujui vaihtelevissa sääoloissa, ja sadekuurot saattoivat verottaa joissakin lajeissa tulostasoa. Veden tulosta oli vähimmin haittaa 1500 metrin lähdöissä, joista ainakin yli 70-vuotiaiden ja varttuneempien kisassa juoksijat saivat koko matkan ajan ehkä jopa mukavaakin viilennystä.

Tuossa lähdössä piti parasta vauhtia M75-sarjan Markku Juopperi, joka edustaa helsinkiläistä Sporttiveteraanit-seuraa. Pykälää nuoremmissa eli M70-sarjassa ykkönen oli Virtain Urheilijoiden Pekka Puukkoniemi, joka jäi lähtö-kakkoseksi Juopperin taakse 14 sekunnin erolla.

OrPon Kalevi Montela oli kakkonen M70-sarjan 1500 metrillä. Kuva: Juha Jäntti

M70-sarjassa kakkoseksi sijoittunut OrPon Kalevi Montela totesi, että hiukan väärä vauhdinjako kostautui matkan varrella.

– Lähdin ensimmäisen kierroksen viitisen sekuntia liian kovaa. Se sitten tuntui jo jaloissa koko loppumatkan, ja aika jäi varmasti aika paljon siitä, mitä se olisi voinut olla parhaimmillaan. Toisaalta olen juossut vain vähän ratakisoja, eikä niistä ole siten kovin hyvää tuntumaa.

LahtiSportin Jouni Tenhu oli jälleen paikalla tavoittelemassa M80-sarjassa keihään ennätysparannustaan. Hän heitti viime kesänä ikäluokan ME-tuloksen 45,85, ja kisamotivaatiota tuo edelleen uuden ennätyksen tavoittelu. Nyt mies jäi tavoitteesta reilut kolme metriä tuloksella 42,14.

LahtiSportin Jouni Tenhu yritti jälleen ME-parannusta, mutta tällä kertaa hän jäi reilut kolme metriä omasta M80-sarjan ME-tuloksestaan 45,85. Kuva: Juha Jäntti

– Harjoittelu- ja kisavire on ollut tänäkin kesänä hyvällä tasolla. Siksi uskon, että minulla on täydet mahdollisuudet parannella ennätyslukemia, kunhan vain olosuhteet ovat kohdallaan. Täällä oli nyt vastatuulta sen verran, että keli ei ollut keihään osalta ihan lennokkaimmillaan, Tenhu tuumaili kisansa jälkeen.

Illan pisimmästä keihäskaaresta vastasi Janakkalan Janan Petri Satto, joka kiskaisi M50-sarjassa lukemat 56,51. Naisten paras keihäsnoteeraus oli Vampulan Urheilijoiden Johanna Sirviön N40-sarjassa heittämä 30,88.

Korkeushyppypaikalla nähtiin varttuneempien kisailijoiden lisäksi OrPon 16-vuotias Teemu Laurikainen, joka kilpaili nyt yksin M-sarjassa. Hän tavoitteli jatkoa tuoreelle ennätysparannukselleen edelliseltä päivältä, jolloin M17-sarjan kotimaiseksi kesän kärkitulokseksi kirjattiin 192. Laurikainen on parantanut nyt ennätystään 15 senttiä viime kesästä.

– Tavoite oli tälle kesälle ensin 190, mutta nyt tähtäintä on pitänyt korjata ylöspäin. Kaksi metriä on nyt tavoitteena.

Laurikainen sijoittui viime kesän SM-kisoissa ikäluokkansa pronssille. Elokuussa lähdetään tavoittelemaan mestaruutta.

Kaisa Kymäläinen on toiminut Laurikaisen valmentajana kuutisen vuotta, ja hän oli nytkin korkeushyppypaikalla kuvaamassa suorituksia ja antamassa ohjeita valmennettavalleen.

– Teemu on saanut harjoitella terveenä, ja hän on kehittynyt kaikilla osa-alueilla. Myös hänen itseluottamuksensa on vahvistunut, ja sitä myötä tulostakin syntyy.

Suojan kentällä Laurikainen pääsi nyt yli korkeudesta 185. Hän teki hyviä yrityksiä vielä kolme senttiä korkeammalta.

OrPon 16-vuotias Teemu Laurikainen yli korkeuden 185. Kuva: Juha Jäntti

OrPon edustajien suoritukset: M korkeus 1) Teemu Laurikainen 185, N korkeus 1) Anna Pyykkö 145, N kuula 1) Kaisa Kymäläinen 15,29, M30 1500 m 1) Henry Levo 11.25,07, N45 painonheitto 1) Johanna Rosnell 8,81, M70 1500 m 2) Kalevi Montela 9.33,17, N80 kuula 1) Maija Turpiainen 5,18.

Mukana oli myös orivesiläinen Toivo Lehtinen, joka oli ykkönen M75 kuulassa tuloksella 10,62. Lehtisen seura on Kunto-Pirkat.

Satasella mentiin jo aika lujaa. Kuva: Juha Jäntti