50 vuotta sitten: Politiikka tuli yhteiskouluun – Leila Unkila neuvostovaalin ”ääniharava”

vanha vuosikerta, yhteiskoulun vaalit
Vaalien ääniharava, Leila Unkila, äänestyslippuaan pudottamassa, vieressään Kristiina Ärrälä ja Riitta Valtakoski. Vaalitoimikunnan jäsen yo-kokelas Hilkka Taipale pöydän ääressä toimitusta valvomassa.

Politiikka tuli tiistaina virallisestikin oppikouluun – ja jäädäkseen – uskotaan yleisesti: pidettiin koululaitoksemme ensimmäiset kouluneuvostovaalit. Oriveden yhteiskoulun osalta koko touhu, josta muualla oli pidetty kovaa ääntä, sujui rauhallisesti ja likipitäen sopuisastikin. Ja itse jännittävä vaalitoimitus esimerkiksi kelpaavan rivakasti: Kun aamulla klo 9 oli aloitettu, saatiin tulokset jo klo 16.30, vaikka kyseessä oli yli 1000 oppilaan iso koulu.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Jonkin verran oli vaalimainoksia levitelty, ja selvä poliittinen tuntu vaaleilla oli, opettajajäsenten valintaa lukuunottamatta. He esiintyivät kahdella, ns. sekalistalla. Ristiinäänestystä ei Orivedellä ollut, joten opettajat äänestivät opettajia, oppilaat oppilaita.

Vaaliliitto A, eli Keskusta-vasemmisto keräsi 233 ääntä saaden neuvostoon Kari Kortekankaan (81 ääntä) ja Aapo Sikiön. Vaaliliitto B, Sitoutumattomien ja porvarillisten yhteinen, kokosi 363 ääntä, jolla menivät Jussi Rantanen (38), Aki Keskinen (116) ja Jaakko Pajula lävitse. – Vaaliliitto C, Keskustalaiset keräsivät yht. 208 ääntä, mutta tämä ei tuonut paikkaa. Vaaliliitossa saivat Nuoret keskustan ehdokkaat 81, kristilliset 39 ja sekä valitsijayhdistys Yhdessä Juupajoelta 28 ääntä.

Opettajista valittiin kaikki 5 vasemmalta listalta: Kari Koskela, Helmi Lehtonen, Karoliina Mikkola, Eero Syvänen ja Aune Taipale.

Apujäsenten, koulun nuorimpien, vaalissa oli vain yksi, Sitoutumattomien ja porvarillisten vaaliliitto. Siitä valittiin Leila Unkila (172), Seppo Korri (165) ja Marjo Palve (85).

Vanha vuosikerta, yhteiskoulun vaalit
Opettajat, nyt Sirkku Mattila äänestämässä. Valvomassa lehtorit Seija Käkelä ja Timo Autere.

Tyttötrio: ”Jännä juttu”

Ison juhlasalin näyttämänpuoleisessa päässä toimi oppilaskolmikko: Hilkka Taipale (8C), Ari Keskinen (7A) ja Keijo Eskola (7B) vaalitoimikuntana vastakkaisella puolella istuivat lehtorit Seija Käkelä ja Timo Autere sekä Sinikka Opas (7B) toimitusta valvomassa, toimikunnan jäseninä.

Luokka kerrallaan, kaikkiaan 29 luokallista, sekä n. 40 opettajaa kävi äänestämässä. Koko koulussa oli äänioikeutettuja 1075. Äänestysprosentiksi tuli kuitenkin 89,8.

”Meillä on sama ehdokas, meitä vanhempi poika, jota äänestimme. Ei me sen nimeä sanota ja se menee varmasti lävitse. On tämä vaan sellainen jännä juttu, ja tarpeellinen. Pitää oppilaankin saada ääntään kuuluviin. Vaikka aika laimeata poliittinen toiminta Orivedellä ennen vaaleja oli, ja se oli hyväkin.”

4C:n tyttötrio, Leila Unkila, Kristiina Ärrälä, Riitta Valtakoski noin kertoi vaalin jälkeen. Leila ei vielä tuolloin tiennyt, millaine ”ääniharava” hän olisi: keräsi eniten ääniä apujäsenvaalissa, johon kaikki oppilasäänestäjät osallistuivat. Ehkä vaali tuo koulun sisäiseen järjestykseen jotain uutta, mutta mitään järisyttävää ei liene kyseessä, arvelivat tytöt. – EP

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 22.2.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment