Harjoitusottelu kertoi, että sarjapelit polttelevat jo mielessä – katso tiukat kaksinkamppailut kuvagalleriasta

Tuisku - FC Kangasala
Tuiskun edustusjoukkue oli maalin verran parempi harjoitusottelussa FC Kangasalaa vastaan. Kangasalan maalille luovat painetta Tuiskun keltapaidat Topi Sulkunen ja Janne Suhonen. Kuva: Juha Jäntti

Jalkapalloseura Tuiskun joukkueiden kevät kului hiljaiselon ja itse kunkin pelaajan omatoimisen yksinharjoittelun merkeissä. Elämä vilkastui toukokuun puolivälissä, kun treenaus oli sallittua jo pienissä ryhmissä.

Pelikesä starttasi tukevammin kesäkuun alussa. Tuolloin oli mahdollista vetää kokonaisten joukkueiden harjoituksia, jolloin päästiin myös jo oikean pelaamisenkin makuun.

– Ensimmäiset sarjat käynnistyivät kesäkuun puolivälin jälkeen. Tosin otteluita ehti olla vähänpuoleisesti ennen heinäkuuta ja pelitaukoa, johon on totuttu valtakunnallisesti aikuisten alasarjoissa ja junioreissa, seuran nuorisovastaava Mika Tapiolinna kertasi kevään tapahtumia edustusjoukkueen sunnuntaisen harjoitusottelun alkua odotellessa.

Kun sarjapelit taas vähitellen jatkuvat loppukesää kohti, Tuiskun joukkueille kertyy otteluita melkoinen määrä. Eri ikäkausien sarjoissa pelaa 2 tyttöjen joukkuetta ja 7 poikien joukkuetta. Lisäksi tulevat naisten joukkue ja miesten edustusjoukkue.

Kesällä pyörivät myös perhefutis ja jalkapallokoulu. Seurassa on kaksi joukkuetta, jotka harjoittelevat mutta eivät ole tänä vuonna mukana sarjoissa. Nuorin porukka koostuu vuosina 2013 ja 2014 syntyneistä.

Yhteenlaskulla päästään 15 eri joukkueeseen, joissa on mukana osapuilleen 250 lajin harrastajaa.

– Se oli järkevää, että aloitimme nuorimpien harrastajien ryhmät vasta juhannukselta. Seurailimme ensin, mihin suuntaan koronatilanne kääntyy Orivedellä ja Pirkanmaalla, Tapiolinna arvioi.

– Hyvin suuri osa harrastajista on tullut mukaan harjoituksiin ja sarjaotteluihin. Toisaalta näppituntuma kertoo, että joitakin pelaajia on jäänyt vieläkin pois koronariskien vuoksi.

Edustusjoukkueella nousutavoitteita

Tuiskun edustusjoukkue pelasi ensimmäisen sarjaottelunsa juhannuksen jälkeen, ja tuo ottelu jäikin sitten ainoaksi ennen taukoa. Peliä on mukava muistella, sillä Nokian Palloseura kaatui kotikentällään maalein 0-8.

Sunnuntaina oli vuorossa harjoitusottelu pykälää ylempänä eli viitosdivisioonassa pelaavaa FC Kangasalaa vastaan. Ottelu antoi tuntumaa Tuiskun pelaamisen tasoon elokuun alkua ja sarjan jatkoa odotellessa.

Valmentaja Taisto Pitkäkoski oli tyytyväinen näkemäänsä. Ottelu oli ilmeeltään vaihteleva, mutta Tuiskun 2-1 voitto kertoi jotain joukkueen asenteesta ja osaamisesta.

– Ensimmäinen puolisko oli meiltä hyvää peliä. Toisella jaksolle oltiin sitten jo vähän ahtaalla, kun Kangasala lisäsi puhtia hyökkäykseen.

Vuonna 2005 syntynyt keskikenttäpelaaja Esko Höysniemi oli nyt ensimmäisessä edustuksen harjoitusottelussaan. Aika näyttää, missä vaiheessa hän on mahdollisesti mukana sarjapelienkin kokoonpanossa.

– Leevi Tuominen pelasi maalissa tosi hyvän ottelun. Pärjäämisemme ei ole ainakaan maalivahdeista kiinni.

Edustusringissä on mukana useampikin osaava maalivahti. Ykkösmolari Arttu Raukolalla on siten hyvä varamiehitys.

Tuisku - FC Kangasala
Tuiskun Santeri Pirttinen kamppailee pallosta, taaempana seuraa Tuiskun kapteeni Joni Rosenblad. Kuva: Juha Jäntti

Kauden tavoitteita ei ole vielä keskusteltu eikä sovittu.

– Pojat nousisivat mielellään viitosdivisioonaan. Joukkuetta ei ole kuitenkaan helppo pitää koossa, kun jotkut nuoremmista pelaajista lähtevät aina jossain vaiheessa opiskelemaan. Varttuneemmilla pelaajilla on tärkeä tehtävä siinä, että he pitävät joukkueen jatkuvuutta yllä.

– Juuri nyt on joitakin joukkueen konkaripelaajia loukkaantumisten vuoksi syrjässä otteluista. Heidätkin tarvittaisiin mukaan kentälle.

Useampikin tasokas maalivahti ringissä

Pian 17-vuotias Leevi Tuominen piti Kangasala-ottelussa maalivahdin tonttinsa mallikkaasti hallussaan. Hän on tuurannut ykkösvahti Raukolaa joissakin edustuksen harjoitusotteluissa jo viime kesänä. Sarjapelejä on kertynyt Hirsilän Pyrkivän miesten joukkueen maalissa.

Tuomisella ei ole edustusjoukkueen suhteen erityisiä tavoitteita asetettuina. Jalkapallo ja futsal ovat hänelle lähinnä mukava harrastus. Pääsy silloin tällöin edustuksen harjoitusotteluihin tuo sopivasti intoa ja motivaatiota.

– Nyt peli meni joukkueelta kokonaisuudessaan hyvin. Eka erä oli tasaisempi, kun taas toisella puoliskolla vastustaja sai enemmän maalintekopaikkoja. Itsellänikin oli siinä paineessa ihan hyvää pelaamista, eikä Kangasala saanut enää lisämaaleja.

Kevät kärvistelty, pelihaluja löytyy

Joukkueen kapteeni, keskikenttää pelaava Joni Rosenblad on odottanut malttamattomana sarjaotteluiden jatkumista. Pelaamaan pitäisi jo päästä.

– Sarjaohjelma meni kummalliseksi, kun kesäkuussa oli yksi ottelu ja nyt pidetään heinäkuu taukoa. On tässä pitelemistä, kun koko kevät on jo kärvistelty, milloin päästään edes harjoittelemaan.

Treenit ovat olleet Rosenbladin mielestä kohtuutehokkaita erityisesti sen jälkeen, kun koko joukkueen yhteisharjoittelu on ollut sallittua. Vire kohti sarjapelejä alkaa olla kohdallaan.

– Voitettu harjoituspeli pykälää ylemmän divarisarjan porukkaa vastaan kertoo, että hyvällä tiellä ollaan. Ensimmäisessä sarjapelissä kesäkuun lopulla olimme oman sarjan joukkuetta vastaan edellä kaikilla osa-alueilla. Nyt kovemman tason porukkaa vastaan olimme pelillisesti jäljessä, mutta silti saimme maaleja aikaan.

Joukkue on pysynyt pari viime vuotta pääosin ennallaan. Mukaan on tullut jälleen uusia nuoria pelaajia, joihin nähden porukan seniorit ovat 20 vuotta varttuneempia.

– Tässä porukassa kaikki tulevat juttuun keskenään tosi hyvin. Nuoret on otettu hyvin vastaan, ja me kokeneemmat pyrimme olemaan heille tukena ja opastajina.

– Emme ole sopineet joukkueen kesken kauden tavoitetta. Se on kuitenkin selvää, että ei ole järkeä pelata, jos emme tavoittele sarjan voittoa ja nousua ylempään sarjaan. Kuuluisimme mielestämme vähän korkeammalle sarjatasolle, eikä se ole ensimmäisen sarjapelin perusteella mitenkään kaukaa haettua.

Tuisku - FC Kangasala
Tuiskun maalivahti Leevi Tuominen (oik.) torjui toisella puoliajalla kaikki Kangasalan maalintekopaikat. Kuva: Juha Jäntti

Leave a Comment