Hengen eväitä: Onks’ tietoo?

Odottelin junaa Tampereen rautatieasemalla. Joku mies tuli pyytämään paria euroa. Kysellessäni rahan käyttötarkoitusta, paikalle käveli ruskeaan nahkatakkiin pukeutunut pitkähkö kaveri. Ensitöikseen hän kysyi: ”Onks’ tietoo?”

Tulijan hengityksestä päättelin, että hän etsi niin sanottua ”pimeää pulloa”. Kerroin, että siinä asiassa en voi auttaa, mutta jotakin muuta tietoa minulla kyllä on. Ja, kuten papeilla usein on tapana, johdattelin keskustelun Jumala-asioihin. Yllätyksekseni nahkatakkimies veti povitaskustaan Uuden testamentin ja sanoi: ”Kuule, kyllä mä näistä asioista tiedän.”

Valitettavasti en ehtinyt kovin paljon pitemmälle juttua jatkaa, koska junani oli lähtemässä.

Etsijöitä ja kyselijöitä on monenlaisia. Samoin etsinnän kohteita. On suuria ja pieniä pulmia. Todellisia, mutta myös kuviteltuja ongelmia. Yhtä kaikki, apua tarvitaan. Huoli toimeentulosta ja jaksamisesta ovat juuri nyt todellisia.

Pelko tulevasta nousee helposti mieleen. Ehkä suurimpia tarpeitamme ovat turvallisuuden, sisäisen rauhan ja elämäntarkoituksen löytäminen. Inhimilliset tuet eivät tunnu siinä riittävän.

Mikä neuvoksi? Olisiko nyt aika etsiä apua ja tietoa korkeammalta taholta – Jumalalta? Hän on valmis auttamaan. ”Pyytäkää niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan. Sillä pyytävä saa, etsijä löytää, ja jokaiselle, joka kolkuttaa, avataan” (Luuk. 11:9,10).

Miten sitten pyytää ja rukoilla? Näin äitienpäivän lähestyessä mieleen nousee muisto omasta äidistä. Hän opetti meille lapsille Isä meidän -rukouksen. Se on useimmille tuttu. Jumalalle voimme sanoa: ”Isä meidän, joka olet taivaissa”. Sanoessamme ”Isä meidän”, tunnustamme kuuluvamme Jumalan perheeseen.

Tästä todellisuudesta käsin saamme rukoilla. Jumala on sinun isäsi ja minun isäni. Hän haluaa olla yhteydessä meihin. Usein ajatellaan, että Jumala on kaukana.  Mutta oikeastaan tuo rukouksen monikkomuoto ”taivaissa”, ilmaisee hänen olevan läsnä kaikkialla, joka paikassa – siis lähellä.

Sinulla on isä, joka odottaa, että käännyt hänen puoleensa. Häneltä löytyy apua ja tietoa. Kokeile. Saatat yllättyä.

Taisto Hillberg

Pastori

Oriveden adventtiseurakunta

Leave a Comment