Etätyöskentely on maaseudun mahdollisuus

Eero Peltola.

Korona on kuluvana vuonna iskenyt jo kovasti kuntien talouteen. Verotulot vähenevät samanaikaisesti kuin kulut kasvavat. Lopullisia kuluja ei vielä ole selvilläkään, ja Jämsässäkin tilanne on hankala, sillä kaupungin talous on ollut jo valmiiksi heikkenevä. Työtä kriisistä toipumisessa riittää tulevina vuosina. Koronalaskua ei voida maksaa ainoastaan veronkorotuksilla ja velanotolla vaan tarvitaan kestävämpiä ratkaisuita.

Positiivisiakin asioita korona on vauhdittanut. Muun muassa etätyöskentelytavat ovat yleistyneet, ja lähimatkailu on nostanut arvoaan. Monet työtehtävät voidaan suorittaa yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumatta. Ihmisten monipaikkaisuus lisää elinvoimaa myös maaseudulle, ja myös eri palveluille on paremmin kysyntää. Länkipohjankin kaltaisille taajamille vapaa-ajan asukkaat ovat erittäin tärkeitä, sillä monet lähistöllä asuvat mökkiläiset asioivat kesäisin Länkipohjassa. Vapaa-ajan asukkaat ovatkin potentiaalisia tulevaisuuden vakituisia asukkaita kylälle. Jämsän kaupungin alueen reilusta neljästä tuhannesta loma-asunnosta viisisataa sijaitsee entisen Längelmäen alueella.

Esimerkiksi etäyhteyksin järjestettävät kokoukset ja palaverit, josta oppia ovat ottaneet myös kuntien ja kaupunkien valtuustot. Jämsässä pidettiin kaupunginvaltuuston kokousta etäyhteyksin ensimmäistä kertaa viime kesäkuussa. Etäyhteyksien käyttämisellä säästetään muun muassa verorahoista maksettavia matkakorvauksia sekä luottamushenkilöiden aikaa. Etäkokouksilla parannetaan lisäksi kaupungin keskustaajaman ulkopuolella olevien asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia. Kaikkia töitä ei kuitenkaan voi hoitaa etänä, ja monessa asiassa on todella tärkeää myös tavata muita ihmisiä paikan päällä. On tiedostettava, että kaikille ei myöskään etätyöskentely sovi. Etätyöskentelyssä on kuitenkin paljon mahdollisuuksia, ja sitä on rohkeasti kehitettävä. Esimerkiksi monet palaverit ja kokoukset eivät vaadi fyysistä läsnäoloa, vaan asia hoituu sujuvasti esimerkiksi kotoa käsin. Kokous tietokoneen ruudun takaa on 2020-lukua!

Eero Peltola

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok.) Jämsän Länkipohjasta.

Leave a Comment