Orivesiläinen Aliisa Varuhin on unelmatyössään viestinnän asiantuntijana Olympiakomitealla – loppukesästä hän lähtee Kiinaan universiadeihin ja vastaa Suomen joukkueen kisaviestinnästä

Aliisa Varuhin
Kesällä 2022 Suomen Olympiakomitean järjestämään Olympiapäivään osallistui jopa 10 000 lasta. Aliisa Varuhin (oik.) ja Mari Lohisalo vastasivat päivän viestinnästä. Kuva: Aliisa Varuhinin kotialbumi

Orivesiläissyntyisellä Aliisa Varuhinilla tulee elokuussa täyteen kolme vuotta Suomen Olympiakomiteassa viestinnän asiantuntijana. Työpaikka sijaitsee Helsingissä Pitäjänmäessä.

Ovi Olympiakomitean vakituiseen työsuhteeseen avautui Varuhinille korkeakoulun työharjoittelun kautta. Harjoittelu oli hänelle ensimmäinen oman alan työpaikka.

25-vuotiaalla Varuhinilla on urheilijan taustaa myös itsellään. Seuratoiminnan rakenteet ovat entuudestaan tuttuja, mikä on osaltaan auttanut työssä.

– Olen yleisurheillut koko lapsuuteni ja nuoruuteni 16–17-vuotiaaksi saakka. Edustin urheiluvuosinani Oriveden Ponnistusta ja Tampereen Pyrintöä. Kun on elänyt seuratoimintaa koko lapsuutensa, niin sitä ymmärtää myös työni näkökulmasta paremmin. Seuraan paljon urheilua vapaa-ajalla, Varuhin sanoo.

Varuhinilla tuntuu myös olevan yhä edelleen lämmin suhde Oriveteen.

– Orivesi on tuntunut aina kodilta. Pyrin vierailemaan kotona ainakin muutaman kuukauden välein. Perheeni asuu Orivedellä vieläkin.

Ammatti alkoi vahvistua lukiossa

Lukion Varuhin kävi kuitenkin Tampereen yhteiskoulun lukiossa. Siellä ilmaisutaidon opinnot herättivät kiinnostuksen viestinnän alaan.

Lukio-opintojen aikana Varuhin alkoi miettiä tosissaan urheiluviestintää ammattina.

– Olin aina ajatellut tekeväni jotain työtä urheilun parissa. Ilmaisutaidon lukio antoi sopivan pesäeron yleisurheilun lopettamisen jälkeen.

Lukion jälkeen Varuhin piti välivuoden, jonka hän vietti au pairina Espanjassa. Seuraavana vuonna hän pääsi Tampereen yliopistoon opiskelemaan puheviestintää. Sittemmin puheviestintä on liitetty Tampereella viestinnän opintoihin.

– Työharjoittelun tullessa ajankohtaiseksi hain paikkaa vähän kaikkialta. Olympiakomitean lisäksi hain muun muassa Tilastokeskukselle ja Digi- ja väestövirastoon. Olympiakomitealta aukesi harjoittelupaikka ja puolen vuoden harjoittelun jälkeen pääsin jatkamaan Olympiakomitean tiedottajana. Näin jälkikäteen katsottuna tuntuu, että tähdet olivat kohdallaan.

– Olympiakomitealla pääsin tekemään alusta asti sekä tiedotteita että juttuja seuroista. Toisaalta yliopisto-opinnoista poiketen olen päässyt tekemään somea, podcastia sekä jonkin verran graafista suunnittelua. Vakituisena työntekijänä saan nyt tietysti harkkaria enemmän vastuuta. On ollut todella kivaa päästä näkemään koko urheilun kenttää, Varuhin sanoo

Aliisa Varuhin
Aliisa Varuhinin työura Olympiakomiteassa alkoi korkeakoulun työharjoittelun kautta. Nyt filosofian masteriksi valmistunut Varuhin työskentelee Olympiakomiteassa viestinnän asiantuntijana. Kuva: Artturi Siromaa

Edessä ensimmäinen kisamatka viestijänä

Kesästä on tulossa tiivis. Varuhin matkustaa heinä-elokuun taitteessa Kiinaan Chengduhun opiskelijoiden universiadeihin, jotka ovat opiskelijoiden MM-kisat.

Universiadit pidetään joka toinen vuosi ja niihin voi osallistua korkea-asteella opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut urheilija. Iältään osallistujan on oltava 17–25-vuotias.

Chengdun kisoihin odotetaan yli 8000:ta osallistujaa yli sadasta maasta. Viestinnän töitä on tiedossa paljon.

– Se on ensimmäinen kisamatkani. Olen reissussa noin kaksi viikkoa. Minulla on Suomessa toinen viestinnän asiantuntijamme työparina.

– Kisareissuilla viestintää tehdään Suomen Olympiakomitean nettisivuille uutisina, jaettavina mediatiedotteina sekä sosiaalisen median julkaisuina. Paljon hommaa on siis luvassa. Myös urheilijoiden tekemistä pääsee seuraamaan ihan lähietäisyydeltä, Varuhin tietää.

Olympiakomitea järjestää kotimaassa vuosittain erilaisia kampanjoita ja tapahtumia, jotka työllistävät Varuhinia. Isoja tapahtumia vuosittain ovat esimerkiksi seurapaitapäivä ja unelmien liikuntapäivä.

Some vahvaksi osaksi viestintää

Päivätöiden lisäksi Varuhin on tarjonnut omaa työpanostaan myös vapaaehtoisena. Urheilu on vahvasti läsnä työssä ja sen ulkopuolella.

– Olen ollut vapaaehtoisena Lahti Ski Games -kisoissa, UEFA Super Cupissa 2022 sekä Suomi– Ruotsi-maaottelussa. Olen halunnut nähdä, miten asioita tehdään Olympiakomitean ulkopuolella.

Varuhinilla on selkeä näkemys siitä, miten nuoria voisi saada kiinnostumaan liikunnasta enemmän.

– Näen todella tärkeänä, että sosiaalista mediaa hyödynnettäisiin viestinnässä entistä vahvemmin. Sitä kautta saisi myös nuoria kiinnostumaan, mitä liikunnassa ja urheilussa tapahtuu. Teen jonkin verran juoksusisältöisiä TikTokeja. Ylipäätään somen kehitys kiinnostaa minua tosi paljon. Se on ehdottomasti osa-alue, jota haluan hyödyntää tulevaisuudessa entistä enemmän, Varuhin sanoo.

Leave a Comment