Kansakoulun kahvila avaa ovensa Eväjärven vanhalla koululla – pihaan on tupsahdellut jo silloin tällöin vieraita, jotka ovat aikoinaan käyneet koulua

Kansakoulun kahvila
Kansakoulun kahvila toimii ainakin kesän 2023. Hanna Kuusjärvi ja Katja Asala toivottavat kävijät sinne tervetulleiksi. Kuva: Leena Lähdesmäki

Eväjärven vanha kansakoulu on täynnä elämää. Pihalla kanat kuopsuttelevat, koirat juoksevat tervehtimään ja vasara paukkuu. Ennen kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina pidettäviä avajaisia kahvilan terassi täytyy saada valmiiksi.

Kiireestä huolimatta koulun uudet asukkaat Katja Asala ja Hanna Kuusjärvi ottavat vieraat hymyillen vastaan.

– Aika usein pihaan tupsahtaa vieraita, jotka kertovat käyneensä koulua tässä rakennuksessa. Onkin ihana ajatus, että kahvilan avautuessa heillä on siihen hyvä mahdollisuus, pohtii Hanna Kuusjärvi.

Vuodesta 2020 taloa kunnostaneet naiset ovat saaneet paljon aikaan.

Rakennus on saanut suojakseen saumapeltikaton ja kunnostusta on tehty perinteitä vaalien. Vanhassa alakoulun luokassa tuoksuukin vienosti pellavaöljy.

– Emme ole ottaneet stressiä remontista, vaan silloin on tehty, kun on huvittanut. Onhan tässä ollut aika monta nupinaulaa nypittävänä ja maalipintaa poistettavana, mutta välillä on pidetty taukoa, kun on siltä tuntunut. Jos haluaa suoraa pintaa tai kaikki aivan viimeisen päälle, ei voi asua tällaisessa vanhassa talossa, muistuttaa Katja Asala.

Kansakoulun kahvila
Kahvilan rapeakuorinen herkkuleipä pakataan omalla logolla pakattuun paperipussiin. Kuva: Leena Lähdesmäki

Kahvila rakentui liikuntasaliin

Vaikka osassa rakennusta remontti vielä jatkuu, ovat pop up -kahvilan tilat jo terassia vaille valmiit.

Vanhan liikuntasalin puolelle on rakennettu kahvilan myyntipiste. Kalusteissa on suosittu kierrätystä ja luovuutta, kuten muuallakin rakennuksessa.

– Kahvilan myyntityön hoitavat perheen teinit. Tämä on oivallinen kesätyö neljälle nuorelle, ja he ovat siitä aika innostuneitakin. Sitä, onko kahvilanimitys oikea, mietimme kauan, koska tarkoitus on tarjota myös lounasta ja leipoa tuoretta leipää myyntiin, kertoo Katja Asala.

– Ainakin salaatteja on aina tarjolla ja sitten fiiliksen mukaan muuta, mutta sellaisella omalla tyylillä tehtynä. Joka päivä on kuitenkin jotain suolaistakin tarjolla.

Tuoreen leivän leipominen on Hanna Kuusjärven vastuulla. Jo pelkästään sen vuoksi kannattaa Eväjärven koululle ajaa, koska maistiaisleivän rapea pinta ja lempeä sisus houkuttelevat ottamaan ylimääräisenkin palan.

Kansakoulun tiloja voi myös varata pieniin tilaisuuksiin.

– Tänne mahtuu hyvin 30–40 ihmistä esimerkiksi kokouksiin tai juhlatilaisuuksiin. Muutamat juhlat on jo pidettykin, kertoo Katja Asala.

Kesän aikana vanhalla kansakoululla on tarkoitus järjestää myös pari kukkakurssia.

Kansakoulun kahvila
Tuoreen leivän leipominen on Hanna Kuusjärven (oik.) vastuulla. Katja Asala kertoo, että kahvilaan tulee tarjolle myös muun muassa salaatteja. Kuva: Leena Lähdesmäki
Kansakoulun kahvila
Postinkantajan mukaan nimensä saanut Elma-koira viihtyy kahvilan lukunurkkauksessa. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment