Viisi ohjetta valmistuneelle – tai oikeastaan ne sopivat ihan meille jokaiselle

Ammattiin valmistuneille ja ylioppilaille on viime aikoina sadellut runsaasti elämänohjeita. Mitta voi olla jo täysi, mutta uskaltaudun vielä antamaan omani. Väitän, että ne sopivat myös muille kuin nuorille, joilla elämää on runsaasti edessä.

Ensimmäinen ohje. Sano kyllä tarjottuihin mahdollisuuksiin, vaikka ne eivät ehkä ihan sitä olisikaan, mistä olet unelmoinut tai mitä juuri tällä hetkellä pidät tärkeänä. Sano kyllä, vaikka pelottaisi ja tuntuisi, että nyt joudut menemään liikaa syvään päähän.

Jos jossain kytee kiinnostuksen kipinä tai innostuksen kipinä, tartu mahdollisuuteen ja anna mennä. Lyhytkin loikka jonnekin voi avata ovia sellaiseen suureen, mistä et edes vielä tässä vaiheessa ole tietoinen.

Toiseksi. Avaa myös suusi. Kysy, kyseenalaista ja kerro rohkeasti näkemyksesi. Vaikka sanomasi ei heti saisikaan vastakaikua tai ajatuksesi eivät menisi läpi, jäävät ne kuulijoiden pureskeltavaksi. Se, mikä ei vielä tänään kuulostanut hyvältä, voi huomenna kuulostaa jo aivan toiselta.

Kolmanneksi. Tee asioita. Kokeile asioita. Joskus asiat menevät niin sanotusti vihkoon, mutta se on parempi kuin olla tekemättä mitään.

Neljäs ohjeeni on, että ole oikeudenmukainen ja kohtele ihmisiä tasapuolisesti.

Ja viides ja viimeinen ohjeeni. Hankkiudu ihmisten seuraan, joilta voit oppia jotain elämästä, ihmisyydestä, työstä, ihan mistä tahansa.

Leave a Comment