50 vuotta sitten: Elojuhlat Talviaisissa

Elojuhlat keräsivät myös nuorta yleisöä.

Vaikka sade ja ukkonen hiukan hätyyttelivätkin, pyörähtivät sunnuntain elojuhlat kansanmusiikin merkeissä Talviaisten lavalla vauhdikkaasti käyntiin, tosin hiukan viivästyneenä, sillä ukkosen aiheuttaman sähkökatkon odoteltiin pian korjaantuvan. Kun sähköä ei kuitenkaan saatu, päätettiin juhlat aloittaa, olihan valaisemattoman lavan hämäryyskin vain osa elojuhlien tunnelmaa.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Noin parisataapäisen elojuhlayleisön toivotti Längelmäen Maatalousseuran puolesta tervetulleeksi mv. Viljo Virtanen Tervehdyspuheen jälkeen saatiin lavalle vauhtia ja menoa; esiintymisvuorossa olivat Längelmäen Pelimannit, johtajanaan op. Hilkka Nikkilä. Nopearytmisiä ja taitavia pelimannien esityksiä oli mukava kuunnella, olivathan muutamat näistä esityksistä omalla paikkakunnalla syntyneitä kansansävelmiä, aitoa längelmäkeläistä perinnettä. Pelimannien musiikki säesti myös seuranneitten taitavien Längelmäen Tanhuajien esityksiä. Op. Ellen Virtasen johtamat tanhuajat esittivät kolme tanhua.

Juhlien vetäjän emäntä Brita Haaparannan mielestä oli elojuhlayleisö saanut istua riittävän kauan, myös yleisö tuntui tarvitsevan toimintaa; järjestettiin köydenvetokilpa. Kilpaan tarvittiin kolme miestä tai naista, eihän haluttu syrjiä kumpaakaan sukupuolta. Voimamittelöihin ei kuitenkaan kukaan nainen ollut halukas ryhtymään, joten kilpa käytiin miesten kesken. Pitäjän ja Talviaisten kylän puolueisiin jakaantuneista köydenvetäjistä Talviaisten miehet osoittautuivat vahvemmiksi.

Elojuhlien ohjelma jatkui pelimannimusiikin ja tanhujen merkeissä. Aaro Hellaakosken runon Tuppuran Jussi lausui op. Anja Nivarpää. Yleisön laulumieltä koetettiin herättää kahteenkin otteeseen yhteislaululla, mutta kovin laiskasti yleisö lähti mukaan tuttuihin lauluihin, melkeinpä ne jäivät pelkästään laulujen vetäjien, pelimannien ja tanhuajien esityksiksi. Naurua lavan täydeltä sai puolestaan aika hauska käsilaukkuleikki. Ennen Pelimannien päätösnumeroa esitti op. Anja Nivarpää Aaro Hellaakosken runon Piippu levolla.

Längelmäen Tanhuajat vauhdissa.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 9.8.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment