Emil Ruissalo voitti triathlonin Suomen cupin alle 11-vuotiaiden sarjan – menestystä tuli myös neljälle muulle nuorelle orivesiläistriathlonistille

Emil Ruissalo sai nousta ykköskorokkeelle triathlonin Suomen cupin päättäneen Turun kilpailun jälkeen. Kuva: Antti Ruissalo

Tampereen Triathlon Klubia edustava orivesiläinen Emil Ruissalo voitti loppukesästä triathlonin Suomen cupin alle 11-vuotiaiden poikien sarjan.

Suomen cup sisälsi useita osakilpailuja eri puolella Suomea, ja Ruissalokin kiersi triahlon-lajien eli uinnin, pyöräilyn ja juoksun perässä kesän mittaan Tikkakoskella, Pirkkalassa, Joroisissa ja Turussa.

Ruissalon sarjan Suomen cup huipentui Turku Challenge -kisaan, jonka päätteeksi hän pokkasi koko cupin ykkössijan. Hän johti kokonaiskilpailua jo ennen Turun otatusta. Yhteensä ikäluokassa oli mukana 13 kisaajaa.

Kaiken kaikkiaan sarjassa oli viisi osakilpailua, joista kolme parasta huomioitiin cupin loppupisteissä. Uinti, pyöräily ja juoksu suoritetaan kilpailussa tässä järjestyksessä, mutta matkat Suomen cupissa vaihtelivat kilpailu- ja sarjakohtaisesti.

Nuorilla uintimatkat olivat noin 50–300 metriä, pyöräily noin 3–12 kilometriä ja juoksu noin 1–3 kilometriä.

Pyöräilytreeniä koulumatkoilla

Emil Ruissalo tykkää kaikista triathlonin lajeista, ja triathlon innostaa häntä juuri monipuolisuuden takia.

– Pyöräilyä hän varmasti tekee eniten, kun polkee mielellään kouluun ja takaisin. Tästä tulee jo arkiliikuntana kymmenen kilometrin pyörälenkki, kertoo Emilin äiti Kiti Ruissalo.

Erityistä jännitystä lajiin tarjoilee avovesiuinti.

– Siinä on aina oma jännityksensä, koska kaikki vielä lähtevät yhtä aikaa.

Emil Ruissalo treenaa triathlonia kerran viikossa Tampereella. Lisäksi hän käy Kangasalan Kuohun järjestämissä uintiharjoituksissa Oriveden uimahallilla. Aikaisemmin hän matkasi uintitreenien perässä Kangasalle. Triathlonissa on hyötyä myös monista muista lajeista, joita Emil Ruissalo harrastaa.

Triathlonin Suomen cupin alle 11-vuotiaiden poikien sarjassa voittanut Emil Ruissalo valmistautuu tässä uintisuoritukseensa. Avovesiuinti tarjoaa triathloniin erityistä jännitystä. Kuva: Kiti Ruissalo

Muut lajit tukevat

Ruissalon lisäksi myös muita orivesiläisnuoria on menestynyt kestävyysurheilun kuninkuuslajiksikin tituleeratussa triathlonissa.

Suomen cupin alle 13-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Roosa Teho sijoittui toiseksi ja Emmi Hämäläinen viidenneksi 29 osallistujan joukosta. Tässä sarjassa oli seitsemän osakilpailua, joista viisi parasta huomioitiin cupin loppupisteissä.

Teho ja Hämäläinen edustavat nokialaista TriVATeamia, kuten myös alle 11-vuotiaiden tyttöjen sarjassa kilpaillut Alisa Teho. Hän sijoittui cupissa kolmanneksi.

Alle 9-vuotiaiden poikien sarjassa TriVATeamia edustava Anssi Teho sijoittui toiseksi. Alle 9-vuotiaiden sarja koostui kolmesta osakilpailusta, joista kahden parhaan tulos huomioitiin cupin kokonaispisteissä.

TriVATeamin nuorille triathlonisteille järjestetään treenit kaksi kertaa viikossa Nokialla, mutta harjoittelu onnistuu myös omatoimisesti Orivedellä.

– Esimerkiksi Alisa ei ole käynyt Nokialla treeneissä lainkaan. Hän on siinä mielessä hyvä tai huono esimerkki, että triathlon-kuntoa ja -taitoa voi vallan hyvin rakentaa muillakin lajeilla. Muut lajit, kuten uinti, jalkapallo, voimistelu, yleisurheilu ja hiihto tukevat kaikki erinomaisesti triathlonia, taustajoukoista Valle Teho kertoo.

”Triathlonissa pitää miettiä jokainen laji erikseen ja vaihdot myös”

Suomen cupin tulosten perusteella Emil Ruissalo, Roosa Teho, Emmi Hämäläinen ja Alisa Teho valittiin Suomen Triathlonliiton Talent-joukkueeseen, ja näin ollen he pääsevät liiton järjestämille valmennusleireille vuoden mittaan.

Talent-joukkueeseen valittiin 10–15-vuotiaiden ikäluokista kolme parasta Suomen cupin urheilijaa.

Seuroista Suomen cupissa ykköseksi nousi Turun Urheiluliitto, toinen oli Vantaa Triathlon ja kolmas TriVATeam. Tampereen Triathlon Klubi oli seurapisteissä kahdeksas. Triathlon-piireissä kuulutaan iloittavan nuorten harrastajamäärien kasvusta.

Orivesiläiset triathlonistit ovat innostuneet lajeista vanhempiensa vanavedessä.

– Olen aikanani kilpaillut triathlonissa enempi tai vähempi tavoitteellisesti, kertoo vanhemmista Valle Teho.

Emmi Hämäläistä kiehtovat triathlonissa lajin erilaisuus ja monipuolisuus.

– Harrastan triathlonia, koska se on niin erilainen laji. Siinä on monta vaihetta, ja se on siksi hauskaa. Esimerkiksi hiihdossa pitää vain hiihtää tietty matka lähdöstä maaliin, mutta triathlonissa pitää miettiä jokainen laji erikseen ja vaihdot myös. Triathlon on myös monipuolista, ja siksi tykkään harrastaa sitä, Emmi Hämäläinen kertoo.

– Triathlonissa pitää miettiä jokainen laji erikseen ja vaihdot myös. Triathlon on myös monipuolista, ja siksi tykkään harrastaa sitä, kertoo Emmi Hämäläinen. Kuva: Jenni Hämäläinen

 

Leave a Comment