Pirha vakuuttaa, että suunnitelmiin voi vielä vaikuttaa – kuntienkin on nyt syytä katsoa, kenen kanssa taisteluun palveluiden säilymisestä kannattaisi lähteä

Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmasta ei tällä hetkellä ole kovin paljon hyvää sanomista Orivedellä ja Juupajoella. Sen on myös Pirhan väki varmasti huomannut. Viime viikolla Mänttä-Vilppulassa pidetyssä asukastilaisuudessa kuntalaiset eivät pysyneet hiljaa, vaan antoivat harmistuksensa kuulua virkamiehille asti. Sanansa ovat suunnitelmasta lausuneet myös kuntien hallitukset.

Kovin hyvää kuvaa Pirhan valmistelusta ei anna se, että tausta-aineistoissa olleita virheitä on korjattu viime viikolla. Aamulehden mukaan Pirhan aineistoissa on ollut väärää tietoa kiinteistöjen kunnosta. Lehden uutisen mukaan esimerkiksi Mänttä-Vilppulan terveysasema putosi viime viikolla hyväkuntoisten kiinteistöjen luokasta kunnoltaan heikkojen tai välttävien kiinteistöjen joukkoon. Luottamusta tällaiset asiat eivät vahvista.

Se lienee kuitenkin selvää, että hyvinvointialueiden ei missään vaiheessa pitänyt jatkaa toimintaansa vanhan pohjan päällä. Kyse oli uudistuksesta ja sen parissa Pirha nyt painii, missä se jatkossa palveluita aikoo tarjota. Tällä hetkellä karsintalista on monella paikkakunnalla karua luettavaa, mutta periksi ei vielä kannata antaa. Ainakin asukastilaisuuksissa on vielä vakuutettu, että nyt on vaikuttamisen aika.

Kunnissa voisi olla nyt myös aika katsoa, kenen kanssa rivejä ryhdytään tiivistämään, jos ja kun palveluita halutaan saada säilytettyä lähialueella. Voisiko esimerkiksi Oriveden terveyskeskuksen toiminta pysyä ennallaan tai laajentua, jos Juupajoelta saataisiin asialle tukea? Etäisyys näiden kahden kunnan keskusten välillä on noin 15 kilometriä. Se on vähemmän kuin mitä Juupajoelta on matkaa esimerkiksi Mänttä-Vilppulaan, Kangasalle tai Virroille.

Leave a Comment