Kypärä päähän ja menoksi

Kouluarki alkaa monessa perheessä ensi viikolla. Orivedellä peruskoulut ja lukio avaavat ovensa tiistaina, Juupajoella koululaiset aloittavat aherruksensa puolestaan keskiviikkona. Syyslukukauden toiminta alkaa edellisten vuosien tapaan tutuissa olosuhteissa eli lähiopetuksessa. Se tarkoittaa myös sitä, että koulujen lähettyvillä liikenne on tavallista vilkkaampaa. Lapsia ja nuoria tuodaan kouluun autoilla, ja koulumatkoja taitetaan myös kävellen ja pyöräillen.

Uusi tieliikennelaki astui voimaan kesäkuun alussa. Se toi muutoksia autoilijoiden lisäksi muun muassa pyöräilijöille. Uuden lain mukaan esimerkiksi pyörätie on lähtökohtaisesti yksisuuntainen. Jos pyörätie on kaksisuuntainen, se merkitään lisäkilvellä. Siirtymäaikaa lisäkilpien asentamiseen on kunnille kuitenkin annettu vuoden 2027 kesäkuuhun saakka.

Tästä kesästä lähtien yksi polkupyöräilijän pakollisista varusteista on ollut punainen takavalo. Polkupyörään valoa ei ole pakko kiinnittää. Valo voi olla kiinni myös pyöräilijässä. Oleellista on, että valoja käytetään pimeällä niin pyörän edessä kuin takana.

Hiukan hämmentävä tieliikennelaki on kohdassa, joka koskee kypärän käyttöä. Se on lain mukaan suositeltavaa, mutta ilman kypärää ajavaa pyöräilijää ei rangaista. Jokainen meistä voi kuitenkin olla lakipykälää fiksumpi ja suojata päänsä, vaikka varsinaista pakkoa ei olekaan. Jo pitkään on julistettu, että heijastin on halpa henkivakuutus, mutta sellainen on myös kypärä polkupyörillä liikkuville. Uuden pumptrack-radan sääntöihin kaupungin liikuntatoimi on onneksi määritellyt kypäräpakon. Kolhuja radalla varmasti sattuu, mutta pidetään yhdessä huolta siitä, että tätä kypäräsääntöä ei rikota.

Leave a Comment