Oriveden kaupungin uudella kaavasuunnittelijalla on taustaa tutkijana ja yrittäjänä − Dennis Somelarin työpöydälle tulee ainakin aseman seudun kehittäminen

”Haluan itse pitää kiinni siitä, että jos jotain aluetta suunnittelee, niin kyllä suunnittelijan on pakko käydä edes kerran paikan päällä toteamassa, miltä se näyttää luonnossa. Kaikkea ei voi nähdä tietokoneen ruudulta”, Dennis Somelar ajattelee. Kuva: Minttu Kokko

Arkkitehti Dennis Somelar on aloittanut Oriveden kaupungin kaavasuunnittelijan tehtävässä tammikuun alussa.

− Muuhun rakennusteollisuuteen nähden tämä maankäytön puoli inspiroi minua enemmän, hän sanoo.

Uusi työ on alkanut pehmeästi. Alkuun Somelar on päässyt käynnistelemään uusia asemakaavahankkeita.

− Meitä on hyvän kokoinen tiimi, ja se on helpottanut laskeutumista tähän työhön, kun kaikki hommat eivät ole yhden harteilla. Olen saanut hyvän perehdytyksen, hän kehuu.

− Tykkään Oriveden kaupungista organisaationa, täällä on hymy herkässä kaikilla, ja vastaanotto on ollut erittäin lämmin.

Dennis Somelarin työpäivät kuluvat usein toimistolla, jossa hän viihtyy hyvin. ”Täällä saa apua aina, kun pyytää”, hän sanoo. Kuva: Minttu Kokko

Yrittäjän paluu toimistolle

Aikaisemmin hän on työskennellyt muun muassa maaseudun kehittämishankkeessa ja puurakentamisen tutkimuksen parissa. Työelämä veikin Somelaria mennessään jo opiskelijana.

− Opiskelujen ohessa tein töitä tutkimusavustajana ja myöhemmin tutkijana. Aloitin myös yrittäjyyden siinä, ja toimin freelancerina hetken valmistumisen jälkeenkin.

− Olen esimerkiksi ollut mukana tekemässä Someron suuntaan viitesuunnitelmia keskustan kehittämiseksi.

Tuo toimeksianto oli alkusysäys Somelarin nykyiselle uralle.

− Yrittäjyydessä oli vapautta, mutta toisaalta se oli yksin puurtamista. Nyt on ollut kiva päästä rupattelemaan kahvihuoneeseen, sekin on tärkeä osa työtä, hän iloitsee.

Työhön Orivedellä tulee kuulumaan esimerkiksi tonttikauppaa, asemakaavojen suunnittelua, erilaisten selvityksien tekemistä ja konsulttien ohjaamista. Ummikolle on vaikeaa kertoa, mitä kaavasuunnittelija oikeastaan tekee.

− Kerran koulussa meidän piti yrittää selittää 8-vuotiaalle, miten kaavoitusprosessi etenee, eikä kukaan siinä oikein hyvin onnistunut, Somelar nauraa.

Orivedellä hänen on tarkoitus ainakin auttaa aseman seudun kehittämisessä.

− Lähemmäksi sitä pyritään saamaan lisää tontteja, ja tiivistämään asumista siellä. Myös yritystontteja halutaan lisätä, ja sitä kautta tuoda lisää yritystoimintaa Orivedelle, Somelar sanoo.

Arkkitehdin opinnoissaan Somelar on ollut kiinnostunut esimerkiksi ilmastoystävällisemmästä vähähiilisestä rakentamisesta. Kuva: Minttu Kokko

Kiinnostuksenkohteena vähähiilinen rakentaminen

Tuoreen kaavasuunnittelijan mielestä arkkitehdin koulutus soveltuu tämänhetkiseen työhön hyvin. Somelar opiskeli ensin Tampereen ammattikorkeakoulussa vuoden ajan rakennusinsinööriksi ja toisena vuotenaan rakennusarkkitehdiksi uudessa koulutusohjelmassa. Sitten hän siirtyi arkkitehtuurin opiskelijaksi Tampereen yliopistoon, josta valmistui kolme vuotta sitten.

− Päätin, että haluan kokeilla vielä yliopistoakin. Opiskelin rakennussuunnittelun puolella, ja se tukee hyvin tätä kaavoittajan työtä.

Kandidaatin tutkielmassaan hän käsitteli maaseutualueelle kohdistuvaa kaavasuunnittelua.

− Se oli puhtaasti tätä nykyistä hommaa. Maisterivaiheessa vähähiilinen rakentaminen kiinnosti, ja tein lopputyöni lisäkerrosrakentamisesta, joka kuuluu täydennysrakentamisen keinoihin, Somelar kertoo.

Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joihinkin 1970–1980-luvun kerrostalorakennuksiin voi mainiosti lisätä pari uutta kerrosta päälle, hän avaa.

Dennis Somelar asuu osan viikosta Oriveden keskustassa. Hän haluaisi tutustua seutuun paremmin, mutta toistaiseksi kylmä talvi on saanut viihtymään sisätiloissa. Kuva: Minttu Kokko

Puolet viikosta Orivedellä

Lapsuutensa Somelar on viettänyt Satakunnassa Siikaisissa. Sukulaisia tai perhettä hänellä ei täällä päin ole, tosin tulevat appivanhemmat asuvat Ruovedellä. Pirkanmaan seutu on tullut tutuksi eniten koulutöiden kautta.

− Opiskelujen takia Tampereella on tullut asuttua vajaat 10 vuotta. Nyt asun siellä puoliksi, ja osittain Orivedellä.

Somelar on ehtinyt jo jonkin verran tutustumaan uuteen kotikaupunkiinsa.

− Enemmän sisätiloihin, sillä ei ole hirveästi tehnyt mieli lähteä pitkille kävelylenkeille tammikuun pakkaseen. Olen esimerkiksi käynyt liikuntavuoroilla, hän kertoo.

− Odotan paljon kesää, että pääsee vaeltelemaan ulkona.

Somelar harrastaa lukemista, ja nyt hän on myös herätellyt aiempaa salibandyharrastustaan takaisin henkiin. Talvella hänelle maistuu esimerkiksi luisteluhiihtäminen.

− Orivedellä hiihtoladuille pääsee helpommin. Olen iloinen, että pääsen olemaan puolet viikosta täällä.

Kesällä hän nauttii omien sanojensa mukaan ”puuhastelusta”.

− Haluan päästä ajamaan nurmikkoa tai vaikka kävelemään metsässä raivaussahan kanssa. Pajukorejakin tulee tehtyä kesälomalla, Somelar kertoo.

Häneen voi törmätä ainakin Villasukkajuoksun SM-kisoissa.

− Ilmoittauduin kokeilemaan lyhyttä matkaa. Jos on julistauduttu villasukkapääkaupungiksi, niin pakko minun on nähdä se päätapahtumakin, hän perustelee.

Leave a Comment