Vastaa kysymykseen: Oletko lukenut Tuntemattoman sotilaan?

Oriveden kirjastosta perjantaina hiukan ennen sulkemisaikaa Tuntematon sotilas löytyi vain isotekstisenä versikona, siksi kaksi kirjaa. Alimmaisena Linnan kirjoittama Sotaromaani, josta tehtiin pieniä muutoksia Tuntematon sotilas -kirjaan. Kuva: Anne Kotipuro

Väinö Linnan kirjoittama sotaromaani Tuntematon sotilas ilmestyi melko tarkkaan 70 vuotta sitten, yleisön saataville itse asiassa 3. joulukuuta 1954. Lehtien kirjallisuusarvostelijoille postitettiin ensimmäiset nidotut kappaleet jo 26. marrasluuta.

477-sivuinen kirja on saavuttanut klassikon aseman, ja moni suomalainen osaa ulkoa lukuisia sen repliikkejä. Teos sai aikanaan kaksijakoisen vastaanoton, mutta se menestyksen ansiosta Väinö Linna saattoi siirtyä vapaaksi kirjailijaksi.

Kirjasta on tehty myös kolme eri filmatisointia. Ensimmäisen ohjasi Edvin Laine 1955, toisen Rauni Mollberg 1985 ja uusimman Aku Louhimies vuonna 2017. Vuosikausia on Yleisradio perinteiseen tapaan näyttänyt vanhimman filmatisoinnin joka ikinen itsenäisyyspäivä televisiossa. Nyt kysymmekin, kuinka tuttu teos Tuntematon sinulle on. Entä onko meidän suomalaisten tärkeä lukea se, kun sotaveteraaneja ei juuri keskuudessamme enää ole?