Ituhippi ja kanat lähtevät maalle – Länkipohjasta tekeillä kyläelokuva kisaan tiukalla aikataululla

Ituhippi (Jaakko Piilola) kyllästyy kerrostaloelämään. Muita juonipaljastuksia ei tässä vaiheessa ole saatavissa. Kuva: Anne Kotipuro.

Tällä kerrostaloasukilla on parvekkeellaan pari kanaa ja yläkerrassa kiukkuinen naapuri. Siinä lähtötilanne enintään kymmenminuuttiselle elokuvalle, jonka teemana on ”jalat kahdessa paikassa”. Länkipohjan elokuvamies, ohjaajaksi tässäkin ryhtynyt Niko Riekkovaara teki valmistelut vajaassa viikossa kuultuaan Alahärmässä pidettävästä elokuvakilpailusta, johon kyläyhdistyksiä on kutsuttu mukaan. Käsikirjoittajana toimi tällä kertaa Kati Korpela, (Edit: Korpela korjattu käsikirjoittajaksi) ja käsikirjoitusta muokattiin sitten yhdessä.Kuvaukset tehtiin yhdessä päivässä viime lauantaina muun muassa tyhjässä kerrostaloasunnossa. Joka kohtauksesta otetaan vähintään kolme ottoa.

– Vain kolme? naurahtaa joku. Torppa-elokuvassa, joka saattaa myös päästä Alahärmässä esitettäväksi, tarvittiin joskus jopa lähes 40 ottoa, ennen kuin ohjaaja oli tyytyväinen.

Vaikka mukana onkin osin edellisistä filmeistä tuttua joukkoa, Riekkovaara muistuttaa, miten tärkeää on klaffin paukahdettua lakea mielessään viiteen, ennen kuin puhkeaa puhumaan. Tyhjä tila helpottaa leikkaajan työtä.

Elokuvassa tärkeä rooli on myös kahdella kanalla, jotka muuten asustavat Kati Korpelan hoivissa. Kuva: Anne Kotipuro.

Akustikkka ja ylimääräiset heijastukset teettivät töitä

Klaffia paukuttelee Jein Ylönen, ja sillä täsmätään äänen ja kuvan samatahtisuus. Ennen paukahdusta Ylönen myös sanoo, mikä kohtaus on kyseessä. Lisäksi taustalla häärivät äänittäjä Timo Loikas ja joukko avustajia, joiden tärkein tehtävä tässä kohtaa on pidellä ylhäällä akustiikkaa pehmentäviä kankaita.

Henkilöohjauksesta huolehtii tälläkin kertaa Kati Korpela, mutta välillä keskustellaan porukalla, mitä tässä kohtaa voisi tapahtua. Improvisoinnillekin on jätetty tilaa.

Jein Ylönen paukauttaa klaffia, ja Jaakko Piilola eläytyy lähtötilanteeseen. Äänimies Timo Loikas (takana) on valmiina, ja Kati Korpela (oik.) ohjaa näyttelijöitä vieressään käsikirjoittaja-ohjaaja Niko Riekkovaara. Kuva: Anne Kotipuro.

Pääosassa tuttu mies kesäteatterista

Pääosan esittäjäksi pestattiin kesäteatterissa meritoitunut Jaakko Piilola, joka saa nyt esittää maalle lähtevää ituhippiä kanoineeen.

Kuvaukset etenevät rivakasti. Yksi otto menee pilalle, koska toimittajan takki kahisee, sillä mikrofoni on hyvin herkkä. Toisessa kohtauksessa kiinteistönvälittäjää esittävä Airi Loikas pyytää omien repliikkiensä ajaksi pitelemään kangasta. Jokaista käsiparia tarvitaan.

– Kuka seisoo johdon päällä? Sanailua riittää puolin ja toisin, mutta ainakin pääosan esittäjällä on herkkä korva ohjaajien toiveille. Mihinkäs suuntaan se lippalakki olisi paras paiskata?

Kamera – käy!

Leave a Comment