50 vuotta sitten: Ikuinen kakkonen voitti: Ponnistuksen Esko Pohjala nuorten 10-ottelun piirimestariksi

Vanha vuosikerta, Esko Pohjala
Esko Pohjala voitti 10-ottelun piirimestaruuden.

Vihdoinkin onni potkaisi Ponnistuksen Esko Pohjalaa. Hän on 16-vuotiaasta lähtien joka vuosi hankkinut piirin mestaruuskilpailuista ainakin yhden mitalin, mutta ei koskaan kultaista. Se on useimmiten ollut aivan lähellä. Viime vuonna oli nuorten pituushypyn mestari Ossi Syrjän ja toiseksi tulleen Pohjalan välillä eroa vain yksi vaivannen sentti. Hämeenlinnassa nuorten 10-ottelun pm-kisoissa puhalsivat uudet tuulet ikuiselle kakkoselle. Äärettömän tasaisessa kilpailussa tuli voittajaksi Esko Pohjala.

Orivesiläisen vastapelurina oli Toijalan vauhdin Harri Tupakka. Ensimmäisen päivän jälkeen oli Tupakka johdossa yli sadalla pisteellä. Toijalalainen ponkaisi korkeudessa 170 ja pääsi hieman karkuun 145 hypänneestä Pohjalasta.

Toisena päivänä alkoi piste-eron kiinni kurominen aitajuoksulla. Seitsemän lajin jälkeen oli Tupakka johdossa vielä viisi pistettä. Kahdeksannesta lajista — seiväshypystä — tuli ratkaisulaji. Tupakka selvitti ennätystään sivuten 300. Pohjala oli hyvässä vireessä hyppyvireessä ponkaisen yhä korkeammalta ja korkeammalta päätyen lopulta 360, mikä on 15 sentti, hänen henkilökohtaista ennätystään parempi. Orivesiläinen voitti seipäässä kaikki miestensarjalaisetkin — joukossa mm. Timo Sinersalo. Pohjala sai pisteitä 700 Tupakan jäätyä 500:n.

Keihästä he heittivät samoihin. 1500 metrille lähdettäessä oli pohjala edellä 159 pistettä, mikä tiesi sitä, että metreissä hän ei saanut hävitä Tupakalle 150 metriä enempää. Tämä tuntui turvalliselta välimatkalta ja sitä se olikin. Eroa matkalla syntyi 80 metriä.

Mestaruus oli Pohjalan pistemäärällä 5128. Tupakka keräsi 5043. Ponnistuksen Hannu Suhonen säesti Pohjalaa mukavasti ottaen neljännen sijan. Lajivoitot jakautuivat: Pohjala 6, Tupakka 3 ja Suhonen 1 (keihäs).

Ponnistus oli kisojen toiseksi paras seura 10:llä pm-pisteellään ja olisi ollut ehdoton ykkönen jos… Tämä  ”jos” oli Voitto Savikko — mieste nottelun vahva mestariehdokas — joka jätti kisat jostain syystä väliin. — KU —

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 1.10.1970. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment