50 vuotta sitten: ”Yrittäjä ei ole ehtymätön lypsylehmä” – Oriveden yrittäjäjuhlassa 400 henkeä

Vanha vuosikerta, yrittäjäjuhla
Yrittäjäjuhlan yleisöä.

”Määrätyt tahot yrittävät mustata yrittäjää kaikin tavoin. On kuitenkin niin, että juuri yrittäjä – olipa suur- tai piensellainen – luo uusi työpaikkoja, maksaa yrityksestään sekä henkilökohtaisesta tulostaan ankaraa veroa. Esimerkkinä voidaan mainita, että Suomi oli viime vuonna ainoa maa maailmassa, jossa oli omaisuusvero. Vieläkin yrittäjää rangaistaan harkintaverotuksella, ja tätä verotapaa ei tiettävästi missään muualla enää ole.

Verotuksen korjaaminen, yrittäjän asettaminen edes tasaveroiseen lähtökohtaan ulkolaisen kilpailijan kanssa ja suomalaisen yritteliäisyyden kannustaminen ovat koko kansan hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeätä. Vapaa malaista elämänmuotoa ja yhyrittäjätoiminta pitää vahvojen tukipilarien tavoin yllä suoteiskuntaa.

On muistettava, niinkuin tunnettu poliitikko Churchill on sanonut, ettei yrittäjä ole ehtymätön ”lypsylehmä”. Yhtä totta on se, että vapaa yrittäjä on se vankka ”hevonen”, joka vetää yhteiskunnan hyvinvoinnin vankkureita eteenpäin”, sanoi kansanedustaja Pekka Haarla tiistaina Oriveden Suojassa pidetyssä yrittäjäviikon juhlassa.

Esko Aaltio, vanha vuosikerta
Esko Aaltio.

Hän tarkasteli nasevassa ja muitakin kuin yrittäjiä kiinnostaneessa puheessaan muutamia viime päivien keskeisiä eduskunnan tekemiä ratkaisuja sekä lähivuosien talouspoliittista ”taivasta”. Paljolti riippuu sen pilvettömyys tämän syksyn taloudellisista ratkaisuista. Kun mm. Länsi-Saksa, osin Englanti sekä – ihmeellistä kyllä – Ruotsi ovat nyt vaikean inflaation kourissa, on Suomella ainutkertainen tilaisuus kohentaa asioitaan, mm. nostaa kansalaistensa elintasoa kertaheitolla. Mutta tämä vaatii viisaita ratkaisuja. Kaikilta poliittisilta suunnilta ja talousmiehiltä, kertoi kansaned. Haarla.

Suojassa oli jälleen lappu luukulla: ilomielistä väkeä tuvan täydeltä, 400 henkeä. Oriveden Yrittäjien puheenjohtaja, kauppias Esko Aaltio mainitsi tervehdyspuheessaan, että yrittäjäväen pitäisi unohtaa keskinäinen kilpailu, eripuraisuus – mikäli sitä on – ja kokoontua vuosittain edes kerran joukolla yhteen. Pauli Räsänen yhtyeineen antoi loisteliaan konsertin ”Nää niitä lauluja on” -merkeissä ja saavutti tietenkin myrskyisän menestyksen. Kultaa on hänen kurkussaan, ja hyvärytminen oli yhtye, v.m. todettiin myös yhteisliikunnassa.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 22.10.1970. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment